top of page

Wat is belangrijker: een eicel of een kind?

Op 14 januari 2015 viel het kwartje bij mij; of een kind belangrijker is dan een eicel is geen gewetensvraag, het is een valide vraag. Wat is nou belangrijker?

In de ochtend van 14 januari 2015, na negen mooie maanden wachten, waren mijn vrouw en ik, en gezien de regelmaat van de weeën ook ons ongeboren kind, helemaal klaar

Diego (Blog IVF-transport)

voor de bevalling. Een uur nadat de verloskundige was gearriveerd, waren wij de trotse ouders van Diego. Grote blijdschap vervulde mijn hart toen ik hem voor het eerst zag, totdat ik abrupt werd teruggehaald naar de realiteit en besefte dat ik hem nog niet had horen huilen en ook niet echt zag bewegen. De verloskundige nam hem over, waarna hij een goede poging deed om te huilen. Wat een geluk! Opluchting en blijdschap overmeesterden mij. Voor de zekerheid moest Diego toch naar het ziekenhuis om hem door een kinderarts te laten nakijken. Nog voordat de ambulance er was werd hij weer stil en blauw. Met zwaailichten is hij naar het ziekenhuis vervoerd.

Afscheid nemen

Eenmaal aangekomen bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis deed het medische team verwoede pogingen om hem levend te houden. Opluchting en blijdschap maakten plaats voor angst, verdriet en onzekerheid. Al vrij snel werd duidelijk dat mijn pasgeboren prinsje gereedgemaakt moest worden voor transport naar een academisch ziekenhuis voor intensievere zorg. Een speciaal team, met een speciale ambulance (Mobiele Intensive Care Unit (MICU)), was verantwoordelijk voor het transport. Kleine Diego moest in een speciale transportcouveuse vervoerd worden met een kinderarts erbij. Na zeker 2 uren kwam de kinderarts ons melden dat ze klaar waren voor transport. De verpleegkundige van de MICU raadde ons aan om wat foto’s van Diego te nemen. Dat kwam hard aan, ze zei het niet voor niks, dit zou het afscheid van lieve Diego kunnen betekenen. De moed zakte ons in de schoenen. Hij was er net, we wilden geen afscheid van hem nemen, nog lang niet. Met tranen in onze ogen namen we nog een foto en zagen we het team met hem wegrijden, we hadden geen andere keus dan te vertrouwen op de deskundigheid van het team en de kracht van onze kleine.

Als het transport niet goed wordt uitgevoerd, betekent het voor de aanstaande ouders dat deze zonder het te weten ook afscheid nemen van hun langgekoesterde droom

Diego in het ziekenhuis

Het kwartje viel

Het raakte mij om te zien hoe mensen die ik niet ken en die mij niet kennen, zo hard aan het werk waren om mijn kostbaarste bezit werkelijk topzorg te bieden, ook tijdens het transport. De link met zaadcel- en met name eicel-transport kwam pas later. Dagelijks vervoeren aanstaande ouders zelf de eicellen van hun potentiële kind van het ziekenhuis naar het laboratorium. Ik vraag mij af of hier sprake kan zijn van topzorg. Als het transport niet goed wordt uitgevoerd, betekent het voor de aanstaande ouders dat deze zonder het te weten ook afscheid nemen van hun langgekoesterde droom. Is het vervoeren van een kind belangrijker dan het vervoeren van de bouwstenen van een kind, namelijk de eicellen en soms ook de zaadcellen? Wat is belangrijker: een cel of een orgaan, een orgaan of een lichaam? Het kwartje viel! Het is allemaal even belangrijk. Zonder cellen is er geen orgaan en zonder organen is er geen functionerend lichaam. Het zijn juist de kleine dingen, zoals de cellen, die het zichtbare resultaat, namelijk het kind, mogelijk maken. Het is daarom onbegrijpelijk dat het transport van zaadcellen en met name eicellen door bereidwillige amateurs uitgevoerd moet worden, met de nadruk op ‘moet’. Als ik mijn kind toen had moeten vervoeren, had ik het natuurlijk gedaan – dat is het probleem niet. De vraag is wel of ik de geschikte persoon ben om het transport uit te voeren.

Een defecte koffer onderweg moet ook onderweg verholpen kunnen worden

Het is tijd voor verandering

Transport van zaadcellen en met name eicellen is niet minder belangrijk dan transport van organen of transport van mensen. In Nederland is het vervoer van mensen, organen en zelfs bloed tot in de kleinste details geregeld, waarbij speciale voertuigen en deskundig personeel worden ingezet. Waarom is dit niet geregeld voor het transport van de bouwstenen van een kind? Mensen realiseren zich onvoldoende hoe belangrijk dit is. Juist de kleine cellen zijn gevoelig voor externe omstandigheden, zoals temperatuur, trillingen, vervoertijd en gassen. Het zijn juist deze kleine cellen die zich moeten ontwikkelen tot een kind. Het is tijd voor verandering. Een succesvolle ivf-behandeling hangt ook af van de zorg onderweg. Ivf-klanten moeten kunnen rekenen op deskundig personeel en geschikte vervoermiddelen tijdens het transport van ei- en zaadcellen. Vervoer dat niet afhankelijk is van stress van de bestuurder, files, falende apparaten onderweg en soms ondeugdelijke vervoermiddelen, zoals de trein of een auto waarin de koffer niet gefixeerd kan worden.

Dankzij een deskundig team en een snel transport kent dit verhaal een goede einde

Diego

Gelukkig is onze Diego afgelopen januari alweer 2 jaar oud geworden. Diego is een gezonde jongen en hij ontwikkelt zich goed. Later bleek dat hij een infectie had opgelopen, waardoor hij pulmonale hypertensie had bij de geboorte. Na met antibiotica te zijn behandeld was hij snel hersteld. Vandaag de dag genieten wij intens van hem. Dankzij een deskundig team en een snel transport kent dit verhaal een goede einde.

Topzorg ook tijdens transport

Diego is onbewust mijn drijfkracht geweest voor het doorontwikkelen van In Vitro Transport (IVT). IVT is ontwikkeld om het transport van ei- en zaadcellen volgens internationale eisen uit te voeren, waarbij kwaliteit en veiligheid een belangrijke rol spelen. Deze dienst is ontwikkeld op basis van de specifieke behoeftes van ivf-klanten en de behoefte om ook onderweg topzorg te kunnen bieden. Eicellen zijn even belangrijk als het embryo en het kind dat zich hieruit ontwikkelt. Een defecte koffer onderweg moet ook onderweg verholpen kunnen worden. Tegenwoordig dragen aanstaande ouders zelf de verantwoordelijkheid voor het transport. Naar mijn mening is dit onterecht en onverantwoord. De huidige transportprocedure is een zwakke schakel in de ivf-zorgketen. Eén zwakke schakel en de hele keten is zwak. Alleen wanneer iedere schakel sterk is, zal de keten sterk zijn.

Wij gaan voor een vruchtbare samenwerking met alle ivf-centra, maar belangrijker nog: wij willen topzorg bieden van begin tot eind van de ivf-behandeling, dus met name topzorg voor de potentiële kindjes.

Diego Diaz de Pool

IVF deskundige team In Vitro Transport