top of page

De 10 meest gemaakte fouten tijdens het transport van eicellen

Transport van eicellen is onderdeel van de ivf-zorgketen en heeft invloed op het eindresultaat. In Nederland verzorgt 5% van de laboratoria het transport van eicellen. Bij de overige laboratoria ben jij als patiënt verantwoordelijk voor het vervoer van de eicellen. Ga veilig en verantwoord op weg.

Hier volgen de 10 meest gemaakte fouten tijdens het transport.

1. Transportkoffer is niet gefixeerd in de auto

Door de koffer niet of niet goed te fixeren, loop je het risico dat de koffer omvalt tijdens het vervoer. Zelfs bij het remmen of het maken van een scherpe bocht loop je al het risico dat deze omvalt. De eicellen bevinden zich in (reageer)buizen of speciale flesjes en kunnen door het schudden ergens blijven plakken waar geen (follikel)vloeistof zit en dat is niet gunstig.

2. Niet direct naar het laboratorium rijden met de transportkoffer

De vervoertijd is van belang. Hoe sneller je bij het laboratorium bent, hoe beter. Recente wetenschappelijke studie toont aan dat de vervoertijd de kans op zwangerschap kan beïnvloeden. Tank bijvoorbeeld vooraf en niet tijdens het transport.

3. Niet op de hoogte zijn van wat je moet doen als de koffer het niet meer of niet goed doet

De koffer kan in alarm gaan, uitgaan, of te koud of te warm worden tijdens transport. Hoe je op dat moment handelt, kan kritisch zijn voor het resultaat. Vraag aan het ziekenhuis wat je moet doen op zo’n moment. Stel dat het ziekenhuis aangeeft dat het altijd goed gaat, geef dan aan dat je een kopie van de transporttemperatuur wilt na afloop. De normale temperatuur moet rond de 37 C zijn. Vraag vooraf wat de marge is waarbinnen de temperatuur als goed wordt beschouwd. Meten is weten! Zonder meting heb je geen garantie dat het vervoer goed is verlopen.

4. De transportkoffer met de trein (openbaar vervoer) vervoeren

De vervoertijd is van belang (zie punt 2). Zorg voor de snelste route naar het ziekenhuis. Het alarm van de koffer kan afgaan tijdens het transport en er zijn geen oplaadmogelijkheden in de trein. Daarnaast komt je privacy in het geding tijdens zo’n situatie. Ook kan zo’n koffer in deze tijd verdacht overkomen. Zorg dat je een brief van het ziekenhuis hebt waarin staat dat je een koffer van het ziekenhuis vervoert voor behandelingsdoeleinden.

5. Geen (opgeladen) mobiel en geen contactgegevens van de ziekenhuizen hebben

Er zijn meerdere situaties mogelijk waarin je contact moet opnemen met het ziekenhuis of met de pechhulp. In zo’n situatie moet je kunnen bellen. Zorg ervoor dat je mobiel goed is opgeladen. Heb je een prepaid telefoon, zorg er dan voor dat je genoeg saldo hebt.

6. Vooraf de route niet controleren

Er kunnen geplande werkzaamheden bij het openbaar vervoer of op de weg zijn. Bereid je goed voor en controleer dit.

7. Eicellen in op het lichaam geplakte buizen vervoeren

Eicellen op het lichaam vervoeren was vroeger de standaard. Nu worden transportkoffers gebruikt. Ziekenhuizen en laboratoria met een kwaliteitssysteem moeten kunnen aantonen dat de vervoersomstandigheden goed zijn geweest. De temperatuur tijdens het transport moet worden aangetoond. Laat je niet vertellen dat op het lichaam vervoeren van de eicellen goed is, omdat het vroeger altijd zo werd gedaan. Vroeger was de ivf‑slagingskans lager. Informeer in een vroeg stadium van je behandeling of het ziekenhuis wel of geen transportkoffer gebruikt.

8. Te gespannen zijn

Te veel spanning tijdens het vervoer kan onveilige situaties tot gevolg hebben. Jij, medeweggebruikers en ook het materiaal dat je vervoert lopen dan risico. Overweeg iemand anders te laten rijden. Veiligheid staat voorop. Een nadeel is dat je privacy in het geding komt, omdat je een bekende om hulp moet vragen.

9. Niet goed eten en drinken

Voor de vervoerder is het ook een intensieve dag. Behalve je partner ondersteunen, moet je ook zo goed en zo snel mogelijk het transport uitvoeren. Je bent al snel 3 tot 5 uren verder. Houd in je voorbereiding ook rekening met eten en drinken voor tijdens en na het vervoer.

10. Niet voorbereid zijn op mogelijk slecht nieuws bij het laboratorium

Het laboratorium informeert je meestal over hoeveel eicellen er zijn gevonden en wat de kwaliteit is van de zaadcellen nadat deze ingeleverd zijn. Het kan zijn dat je geen goed nieuws krijgt, bijvoorbeeld omdat er geen eicellen of zaadcellen worden gevonden. Denk van tevoren na over hoe je zult handelen bij slecht nieuws. Ga niet direct daarna rijden.

Tip: soms gaat de patiënte ook mee met het transport. Na de behandeling kan ze nog misselijk en/of duizelig zijn. Zorg ervoor dat je een muntje voor een rolstoel hebt om eventueel met een rolstoel te kunnen mobiliseren. Als het minder goed gaat, vraag dan bij het laboratorium om een arts of verpleegkundige.

Veel geluk alvast!

In Vitro Transport

#IVF #Transport #Eicel #fouten

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page